Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisas ostkaka bäst i Sverige

/
  • För prispengarna uppfyller Lisa Gustavsson Flygt en dröm – ett badkar vid Dellens strand. Hälsinge Hamboni är en ostkaka som legat i saltlag, blandats med sallad, pinjenötter och chili. Ovanpå droppas en vinägrett.

Hälsinge Hamboni, en wokad ostkaka med chili och pinjenötter, har utsetts till Årets bästa nya landskapsrätt. Bakom skapelsen står hälsingefantasten Lisa Gustavsson Flygt.

Annons

Bland 3 000 recept från landets 25 landskap föll Lisa Gustavsson Flygts Hälsingeostkaka juryn på läppen. Vinsten, förutom äran och 55 000 kronor, blir att publiceras i Icas nya kokbok "Sveriges nya landskapsrätter", som kommer den 15 mars. Vinnaren bor i Uppsala men tillbringar sportlovet vid släktens paradis runt Dellensjöarna och det egna fritidshuset i Friggesund.

- Jag älskar Hälsingland, är född i Bollnäs, men släkten kommer från Bjuråker. Så jag har ätit ostkaka hela mitt liv, säger hon.

Hur ska vi hälsingar få smak på den nya ostkakan?

- Jag vet inte, jag hoppas bara att det finns ostkaka i butikerna när boken kommer ut så folk får chansen att prova. Frödinge ostkaka har gjort sitt, nu ska vi visa vad vi går för!

Mer läsning

Annons