Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledsagares omkostnader ska utredas

Enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen ska kommuner inte stå för ledsagares omkostnader. Under hösten ska en arbetsgrupp se över frågan i Hudiksvall.

Annons

- Vi har inte tagit ställning till frågan än. Det är fortfarande oklart om det blir någon förändring och när den i så fall genomförs, säger Reneé Poulsen, verksamhetschef för omsorgsförvaltningen.

Reneé Poulsen säger att det inte heller idag är självklart att kommunen står för ledsagarens omkostnader.

- I år har vi en budget för ledsagare på 850 000 kronor. Men då är det mesta lönekostnader. Hittills i år har vi använt 2 000 kronor till omkostnader, säger Reneé Poulsen.

Hon tror inte att domen resulterar i några stora förändringar.

- Insatsen med ledsagare innebär att man ska få följe. Det har aldrig varit tänkt att det ska medföra merkostnader för kommunen. Ledsagning är till för att man ska kunna genomföra enklare aktiviteter och bryta isolering, säger Reneé Poulsen.

I Nordanstig har kommunen valt att stå för ledsagares omkostnader. Under 2010 uppgick det till 10 000 kronor. Om det blir någon förändring i framtiden är ännu oklart, enligt Kia Zacco, som är verksamhetschef för vård och omsorg i Nordanstigs kommun.

Mer läsning

Annons