Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läxhjälp för nya svenskar

/

Två timmar, en dag i veckan, är det frivillig skolgång på Mariboplan i Hudiksvall. Det började med en enda elev, men ryktet spred sig och det blev fler. Nu samlas mellan 20 och 30 nya svenskar varje vecka, för att få hjälp med sina studier.

Annons

Pensionerade läraren Kenneth Sandberg är aktiv inom baptistkyrkan i Hudiksvall, och det var där det började för några år sedan. Många av de burmesiska flyktingarna är baptister, och har sökt sig till församlingsgemenskapen i Sverige. En av de yngre behövde läxhjälp, och Kenneth Sandberg kunde ställa upp.

– Det fortsatte hemma hos en familj, men ryktet gick och fler kom för att få hjälp, berättar Kenneth Sandberg.

Med många elever behövde man en lokal, och hyresgästföreningen har ställt en lokal på Mariboplan till förfogande. Allt vilar på enskilda insatser från frivilliga, pensionärer och ännu yrkesverksamma.

– Vi är fyra, fem pensionerade lärare, det är någon logoped, och eftersom några av kvinnorna utbildar sig inom vårdyrken har vi också några läxstödjare med vårdutbildning. Vi är ett hopskrap av olika människor, som jag av någon anledning basar för, säger Kenneth Sandberg.

Eleverna och deras läxstödjare träffas en gång i veckan, och lektionen håller på i två timmar. Det brukar komma ett 20-tal varje gång, förklarar Kenneth Sandberg.

Många av eleverna kommer från Burma, via flyktingläger i Malaysia och Thailand. Andra kommer från Sudan, från Eritrea, alla med skiftande bakgrund men med sina svenska studier som gemensam nämnare. Några bor på Håstaområdet, andra får åka med lärarna till lokalen.

På måndag kväll fanns Galatian på plats, och fördjupade sig i geometrins gåtor med hjälp av Gunnar Stålberg. Galatian har flera ämnen på sitt schema, men det är bara matten som följer med till Mariboplan. Gunnar Stålberg är pensionerad lärare, och värvades av Kenneth Sandberg.

– Jag tyckte att det var en kul ide, och det är inget jag ångrar. Det känns bara positivt, säger han.

Mer läsning

Annons