Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lätt att spara miljoner

/
  • Jan-Erik Persson brinner för projektet att byta ut de gamla ventilationsfläktarna till nya, tystare och strömsnålare.
  • De gamla remdrivna fläktarna är lätta att byta ut.

En insats som pågår i det tysta och som ska genomföras på vindar och utrymmen, där vi knappast vistas, kan ge stora vinster för miljön och skattebetalarna.

Annons

Jan-Erik Persson är drifttekniker vid Hudiksvalls kommun och han har ett stort engagemang för det projekt som nu står i startgroparna.

– Det känns fantastiskt roligt, det är jätteskoj att hålla i det här, säger han spontant.

I fläktrummet på Håstaäng, där tre brummande anläggningar i 20 års tid bytt ut luften i huskroppens alla avdelningar, talar vi om de väldiga besparingar kommunen kan göra. Jan-Erik Persson har räknat.

Enbart på ventilationsanläggningen bakom honom kan 45 000 kronor per år sparas i elkostnader genom att man byter ut två fläktar. På lite drygt två år har man sparat in vad de kostat i inköp och därefter spar man alltså 45 000 kronor om året, bara på den enda ventilationsanläggningen.

– Vi har i alla fall 150 aggregat runt om i kommunen, konstaterar Jan-Erik Persson och tillägger att man egentligen tjänar på bytet från första dagen.

Fram till nu har det handlat om att lappa och laga och att se till att anläggningarna fungerar, men Jan-Erik Persson ser att man på det viset stannar kvar i gammal teknik och i praktiken slänger pengarna i sjön. De nya fläktarna är tystare och drar runt hälften så mycket energi som de gamla remdrivna, de som nu är standard. Ett byte, som han betecknar som rätt enkelt, skulle innebära en stor insats för miljön.

Mer läsning

Annons