Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Röda Korset ger stöd för stöd

/
  • Carina Bruks, SRK och Irmeli Ljunggren, Dellenkretsen besöker ”butiken” på Svanbacken.

Många frivilliga människor och organisationer ger nu hjälp och stöd till flyktingar, inte minst Röda Korset. Carina Bruks och Kerstin Lindh på SRK, Svenska Röda Korset i Stockholm besökte därför nyligen Dellenkretsen och Hudiksvallskretsen.

Annons

Carina och Kerstin arbetar på organisationens Infoservice och har kontakt med många av de cirka 1000 kretsarna i landet. För att ge dessa stöd i arbetet med flyktingar och själva kunna bilda sig en uppfattning om vad som sker lokalt, kontaktade man de två kretsarna här.

De besökte först Dellenkretsen och hade samtal med en arbetsgrupp med textil produktion i lokalen i centrala Delsbo. Därefter såg man ”butiken” för klädutlämning mm på asylboendet Svanbacken. Dellenkultur, Röda Korset och kyrkan samarbetar här. De träffade flyktingar, som hade lektioner i samhällsorientering och de gav även samtalsstöd till enskilda personer och familjer.

På eftermiddagen gick färden till Hudiksvallskretsens second hand-butik och samtal runt fikabordet med dem som arbetar där. Några av frågorna var

Hur förser man flyktingar med varma kläder och skor?

Hur medverkar kretsen till integrationen i Hudiksvall?

Hur tar man emot praktikanter som vill ha arbetsträning eller språkträning?

Hur driver man butiken bäst för att få maximalt med pengar att skicka till flyktingar på väg från krigs- eller katastrofområden?

Utöver samtalen fick båda kretsarna ta del av de senaste erfarenheterna inom Röda Korset och även olika dokument som kan vara till stöd i deras fortsatta arbete att själva ge flyktingstöd.

Kent Jonelind, Hudiksvallskretsen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons