Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarvikarie krävs på skadestånd

Sex flickor som drabbats av lärarvikariens agerande begär nu skadestånd.

Annons

På onsdag startar rättegången mot den lärarvikarie som misstänks för sexbrott mot flera skolelever. Den första dagen planerar Hudiksvalls tingsrätt att ta upp ett av de allvarligaste brotten som mannen misstänks för, nämligen våldtäkt mot barn. Bland annat väntas skolans rektor höras som vittne.

Totalt handlar det om sex flickor som ska ha utsatts för brott av mannen som vikarierade på deras skola i Hudiksvalls kommun. Alla sex har via sina advokater begärt skadestånd för kränkning och psykiskt lidande.

Mannen krävs på mellan 6 000 kronor och 75 000 kronor från de olika flickorna. Slutsumman landar på 159 000 kronor i skadeståndsanspråk.

Rättegången i tingsrätten planeras ta tre dagar, och då ingår även en misshandel i juni i fjol som mannen åtalats för.

Advokat Carin Carlgren är målsägandebiträde för fem av flickorna. Hon berättar att hon kommer att begära stängda dörrar under förhandlingen, för att delar av rättegången inte ska bli offentlig.

– Det är så unga flickor, säger hon. Vissa känner oro inför rättegången.

Lärarvikarien har erkänt att han har haft sexuellt umgänge med två av flickorna, men nekar till brott. Han har sagt att alla tillfällen ska ha skett frivilligt och att han trodde att den minderåriga flickan hade fyllt 15 år.

Mer läsning

Annons