Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantmäteriets miss kan bli dyr

/
  • Lantmätare Bengt Engman visar en gammal karta. Han anser att lantmäteriet gjorde fel för sex år sedan och att gränsdragningen måste rättas till.

För sex år sedan gjorde lantmäteriet en förrättning som blev fel. Nu har man gjort om gränsdragningen, vilket påverkar ett planerat ridhusbygge i Vedmora, Enånger. Ägarna har för avsikt att kräva lantmäteriet på tiotusentals kronor i skadestånd.

Annons

Inge Åström och Katrin Holm Åström vill bygga ett ridhus på gården i Vedmora. Grannar har invändningar, och en av dem begärde en ny gränsbestämning för att utreda om en del av infartsvägen till den befintliga ridbanan och det planerade ridhuset ligger på samfälld mark.

På tisdagsmorgonen var lantmätaren Bengt Engman på plats i Vedmora för att genomföra en ny förrättning. Han konstaterar att det blev fel när lantmäteriet gjorde en förrättning för sex år sedan.

– Sannolikt tillfördes fastighet 2:13 då mark som egentligen tillhörde samfälligheten. Lantmäteriet borde ha dåligt betyg för det, säger han och tillägger att personen som ansvarade för förrättningen inte är kvar.

Nu ska det bli rätt, nya gränser ska stakas ut och fastställas.

Det kan få konsekvenser för det planerade ridhuset som paret fått bygglov för. Om delägarna i den samfällda vägen är eniga så kan de kräva att infartsvägen ska flyttas flera meter. I så fall skulle även ridhuset flyttas och få en västligare placering.

Sammanlagt räknar Katrin Holm Åström och Inge Åström med merkostnader på omkring 60 000 kronor, något som de anser lantmäteriet ska stå för. Lantmätaren Bengt Engman håller med dem.

– Det finns indicier på att vi gjorde fel. Jag tycker nog att det är befogat att de ställer skadeståndsanspråk till lantmäteriet.

Annons