Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lanthandlare får kommunstöd med upp till 50 000 kronor vardera

/

Sex lanthandlare i Hudiksvalls kommun får ekonomiskt stöd för att utföra serviceuppdrag, efter beslut i kommunstyrelsen.

Annons

Läs även: Unik policy för lanthandeln

Om en lanthandlare utför minst tre av fem serviceuppdrag, kan de få ett kommunalt stöd på 10 000 kronor per uppdrag.

Nu har butikerna i Ängebo, Friggesund, Stamnäs, Näsviken, Enånger och Lindefallet beviljats ett sådant stöd av kommunstyrelsen.

Inom ramen för den så kallade varuförsörjningspolicyn kan lanthandlarna åta sig att bli servicepunkter för allmänheten.

Serviceuppdragen handlar om att ha dator med internet och trådlöst nätverk, kaféhörna, ha turistinformation och kommunal information, genomföra minst tre kundaktiviteter per år och köra ut livsmedel till kunderna.

Läs även: Ja till policy för lanthandel

Det fanns en tanke vid förra mötet i kommunstyrelsen om att hemsändning av livsmedel skulle vara ett obligatoriskt uppdrag för att få stöd. Men det ansågs äventyra kommunens vilja att kunna ge stöd åt lanthandlarna.

Det kan bli för kostsamt för en lanthandel att investera i en "kylkedja" för att transportera livsmedlen. Dessutom skulle ett tvång kunna innebära att en butik måste utföra hemsändning inom en radie på två kilometer och det utan att få någon ersättning.

Kommunstyrelsen beslöt samtidigt att höja ersättningen till 200 kronor per hemsändning. Staten ersätter kommunen med halva det beloppet.

Mer läsning

Annons