Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare vill ha 399 kor – tvingas söka ytterligare tillstånd

Lantbrukaren i Hedvigsfors vill utöka sin besättning till 399 mjölkkor. Nu tvingas han att ansöka om tillstånd hos Länsstyrelsen.

Annons

Ansökan som kom in till miljökontoret handlade bland annat om en utökad besättning, ett nytt stall, två plansilofack och en gödselvårdsanläggning. Någonting som har kritiserats och ifrågasatts av närboende som bland annat är kritiska mot lukten.

Läs även: Boende kritiserar utökad djurhållning

Eftersom ansökan har befunnit sig precis under gränsen för betydande miljöpåverkan, har den prövats av kommunen. Miljökontoret som tittat närmare på ärendet anser nu att verksamheten kan antas medföra en betydande miljöpåverkan och därför behöver tillstånd från Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen.

Läs mer: Mjölkbonde vill växa: "Det är för att kunna överleva"

Dessutom bedömer miljökontoret att verksamheten ska ansöka om tillstånd enligt miljöbalken, på grund av att verksamheten kan medföra risk för föroreningar av Dalaån.

Miljökontoret motiverar bland annat sitt beslut med att de anser att det är viktigt att dessa planer prövas innan själva utbyggnaden, i stället för efter.

Läs också: Namninsamling mot lantbrukares planer på fler mjölkkor –oro för miljön och djurlivet

Mer läsning

Annons