Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa tunga skift på fältet

/

Det har blivit långa arbetsdagar för den personal som röjer upp efter stormen Dagmar. Lars Pettersson från Näsviken har varit igång sedan juldagens morgon..

Annons

– Vi har börjat få igång det mesta av högspänningen nu, men det ligger hur mycket lågspänning som helst på backen, säger Lars Pettersson.

Nedblåsta träd, trasiga ledningar, knäckta stolpar hindrar strömmens väg till hushållen, och det är ett stort pussel som ska fogas ihop innan vardagen rullar som vanligt igen.

Lars Pettersson och hans team har jobbat runt Näsviken de senaste dygnen, och när man kommer till ett nytt område gäller det att först få en överblick, och lägga upp en strategi.

– Här har det ju gått av en massa stolpar, och flera spann ligger i backen. Först måste man veta att ledningarna inte är strömförande, och det har dritcentralen koll på. Och så mäter vi själva, på varje nytt ställe, förklarar Lars Pettersson.

Nedfallna träd ska kapas och skaffas undan, ledningar ska lagas och nya stolpar fraktas ut och resas. Många detaljer ska klaffa, berättar Lars Pettersson.

– Men vi har ett kontor i Hudiksvall där det finns folk som håller i spakarna. De styr material och transporter. Vi bara ringer dit och beställer, så ordnar de allt.

På plats i skogen får man själv hålla koll, för arbetet är riskfyllt. Lars Pettersson fick själv en smäll över munnen, då en ledning som låg i spänn slog upp. En annan i gruppen ståtade på torsdag med ett ny skråma över näsryggen.

Brötar är farliga, och ledningar som ligger i sträck kan släppa loss enorma krafter då de kommer loss.

– Man får ta det försiktigt, konstaterar Lars Pettersson, och kollegan Per Sandström instämmer:

– Man måste tänka säkert, när man ger sig in på de här platserna. Det är flera krafter som samverkar, kraften i träden och kraften i linorna så länge de är hela.

Allt manskap åker in till Hudiksvall för lunch, där de bara kan gå in och äta, och låta kraftbolaget ta hand om notan.

– Man måste få komma inomhus och äta. Den enda vila vi har på dagen är när vi äter. Man blir lite ruggig när man är ute hela dagen, men får man bara komma in och få mat så ordnar det sig, säger Lars Pettersson.

Mer läsning

Annons