Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa köer till körprov

En av anledningarna är att prövarna har semester, en annan orsak är att eleverna blir mer benägna att chansa.

Annons

– Det blir alltid problem på sommaren. Alla vill ha körkort, antalet elever ökar och prövarna minskar, säger Thomas Jansson, ägare av Wadéns Trafikskola i Hudiksvall.

Men Thomas Jansson tror att det finns många fler bakomliggande faktorer till varför köerna blir så långa på sommaren, en av dem är att eleverna blir mer benägna att chansa eftersom de så gärna vill ha körkort under sommaren.

– Den känslan jag har är att när köerna ökar så ökar kugget. Eleverna är inte förberedda, säger Thomas Jansson.

Trafikverket håller med, det är inte de nya reglerna om att båda proven måste klaras av inom två månader som gör att väntetiden ökar utan de har samma problem varje år.

– Eleverna är inte tillräckligt förberedda och fler bokar privat uppkörning nu än tidigare, säger Christer Viberg, tillförordnad chef för förarprov på Trafikverket.

Om eleven bokar en privat uppkörning innebär det alltså att eleven själv gör bedömningen om den är redo för ett körprov eller inte, vilket leder till att fler får underkänt berättar Christer Viberg. Och fler omprov innebär förstås längre köer.

– Vi skulle önska att eleverna hade bättre framförhållning, att de planerar mer när de bokar in proven, säger Christer Viberg.

Mer läsning

Annons