Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagunen läcker avfall

/

Mängder av snö ligger fortfarande kvar på snötippen vid Reffelmansvikens lagun. Men även miljöfarligt avfall. Lagunens ena sida sjunker, vilket gör att det farliga avfallet kan åka ut i havet.

Annons

Förra vintern användes Reffelmansviken som avlastningsplats för vinterns snömassor. Smutsig snö tippades ned mot havet vid Reffelmansviken, och cigarettfimpar, plastflaskor, papper med mera åkte med ut i vattnet.

– I höstas fyllde vi igen ena sidan så att det bildades en lagun, för att stoppa saker som tinar upp så att de inte flyter ut i havet. Men huvuddelen av snötippen ligger på land, där rensar vi så fort det smält ordentligt, säger Håkan Löjdström.

Men stenfyllningen, med vilken vattnet stängts av och lagunen bildats, sjönk ned i dyn. Senast för några veckor sedan var Tekniska kontoret på plats och höjde de sjunkna partierna.

– Det visade sig att den sjönk i höstas. För ungefär tre veckor sedan sjönk det igen, så vi fick åka dit och fylla igen det, säger Håkan Löjdström.

När HT var på plats under måndagen visade det sig att lagunens ena sida än en gång sjunkit, och ett två meter brett hål gapade tomt i sammanbindningen mellan pir och land.

Håkan Löjdström menar att det är dyn som är problemet, men att läget kommer stabilisera sig.

– Vi visste inte att det var så mycket dy där. Men när vi tagit oss igenom dylagret kommer stenfyllningen att stabilisera sig. Vi måste ha en snötipp, och vi har dämt upp lagunen i samråd med miljökontoret, säger Håkan Löjdström.

Mer läsning

Annons