Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt nyföretagande i länet

Det är färre nyföretagare i Hudiksvall än i resten av Sverige. En undersökning av Företagarna visar också att det är lönsammare att vara anställd än att vara företagare.

Annons

Nyföretagandet i Hudiksvall ökade under perioden januari till juni med 5,2 procent, jämfört med samma period förra året. I hela landet ökade nyföretagandet med 20,1 procent, enligt statistik från Nyföretagarecentrum och Bolagsverket.

- Det är katastrofalt lågt nyföretagande här, säger Jörgen Bengtson som är verksamhetschef för Nyföretagscentrum i Hälsingland.

Elisabeth Thand Ringqvist är vd på Företagarna. Hon säger att den dåliga lönsamheten hindrar många från att starta eget, men hon tycker att det är svårt att säga om det är den huvudsakliga anledningen till det låga nystartandet i Hudiksvall.

- Även andra faktorer som ålder på befolkningen och lokala regler spelar in, säger hon.

Tidigare i år publicerade Företagarna en rapport som visade att som företagare jobbar man i genomsnitt tio veckor mer till 70 procent av lönen. Skillnaden i lönsamhet mellan anställda och företagare verkar dessutom öka. Enligt Företagarna ökade anställdas disponibla inkomst med 25 procent under perioden 2005-2009 medan företagares disponibla inkomst ökade med 22 procent.

Mer läsning

Annons