Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren hårt belastad i juli

/
  • Mona Mohammeds språkkunskaper är värdefulla för att ge kvinnor kunskap om sina rättigheter och möjligheter i Sverige.

Dubbelt så många kontakter har upprättats med hjälpsökande kvinnor, och de som hör av sig kommer främst från Mellanöstern och Afrika.

Annons

Under maj och juni månad fördubblades kontakterna med hjälpsökande kvinnor hos Kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall. De som söker hjälpen är främst utländska kvinnor i 25- årsåldern med små barn. Vad det beror på att så många söker hjälp just nu vet man ännu inte, och någon statistik som kan visa hur omfattande det är kommer inte att vara färdigställd förrän i slutet av augusti.

– En kvinna som vill skilja sig och leva mer svenskt, dricka ett glas vin med en väninna, dansa, ragga eller gå på krogen betraktas som en hora. Det är den absoluta skammen att överge sin familj. Ingen vågar prata öppet om detta, det gör mig så besviken, säger Mona Mohammed på Kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall.

Mona och de andra på kvinnojouren ger stödsamtal, goda råd och information. Bara om kvinnan själv bestämt sig för att lämna mannen kan de erbjuda skyddat boende i mån av plats.

– Jag förstår inte varför män blir rädda för frigjorda kvinnor som vill utbilda sig och öppna sig mer mot samhället. Det är ju bara bra för barnen och det skadar ju inte männen, säger hon.

Mer läsning

Annons