Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krusänga kritiserar Centern

/
  • – Det måste bli en diskussion om hur vi ska ha det med den svenska livsmedelsproduktionen. Idag saknar regeringen en strategi, säger Olle Jonsson.

Mjölkbonden Olle "Krusänga" Jonsson i Delsbo, känd centerprofil och trotjänare inom LRF, har tröttnat på partiets undfallenhet i lantbruksfrågor. I dagarna har han offentligt uttalat att han inte lägger sin röst på Centern i nästa val.

Annons

– Jag är besviken, och det är många bönder med mig, över att man inte talar om livsmedelsproduktion i Sverige, säger Olle Jonsson.

När allianspartierna tog över för att styra landet fanns det hopp om en förändring av jordbrukspolitiken, säger Olle Jonsson. En centerpartistisk jordbruksminister skulle, hoppades han och andra kollegor i branschen, borga för strategier och tillväxt inom näringen och förädlingsindustrin.

– Vi trodde att vi skulle få en regering som talade om svensk livsmedelsproduktion. Men av det kött vi äter är 45 procent producerat i Sverige. Mer än var tredje ost kommer från utlandet, och spannmålsarealen i skogslänen minskar. För 20 år sedan exporterade vi kött- och mejeriprodukter, konstaterar Olle Jonsson.

Olle Jonsson har själv varit lantbrukare i 40 år, och har sett näringens tillbakagång.

– Då fanns det mjölkbönder överallt, bara i Dellenbygden fanns det mellan 80 och 90 mjölkbönder. Idag finns det sju. Jag menar inte att man inte ska rationalisera och ha större gårdar, för det är nödvändigt, men det borde i alla fall finnas förutsättningar för svenskt lantbruk att producera till vår egen befolkning, säger han.

Om en annorlunda och uttalad viljeinriktning från partiet inte visar sig före nästa val, kommer Centern att ha förlorat åtminstone Olle Jonssons röst. Ett smärtsamt beslut, men i konsekvens med samvetet, förklarar han.

– Det är inte ett beslut som man tar på en dag. Men partiet har svikit sina rötter.

Mer läsning

Annons