Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikeskrivande i fokus

/
  • Emmanuel Newberg och Alexandra Ougleva läser olika många böcker, men båda är överens om att mycket bokläsning kan öka läsförståelsen. Även om de också anser att man kan läsa mycket i andra former, till exempel på internetforum.

Pojkar läser färre böcker än flickor, allt färre unga läser något i en bok dagligen. Bokläsandet och det egna skrivandet hänger många gånger ihop.

Annons

Användningen av samtliga medier förutom användningen av internet har minskat bland flickor och pojkar i åldern 9–17 år. På tio år har andelen som läser en bok en genomsnittlig dag sjunkit från 65 till 59 procent. Från den högsta nivån på 72 procent 2004 är minskningen större, 13 procent.

Cecilia Linde är lärare på Ede skola i Delsbo. Hon har arbetat som lärare i över 20 år och hon försöker ofta tala om hur viktigt det är för eleverna att de läser böcker.

– Man får formuleringar, bygger upp ett ordförråd, man lär sig att minnas och man tränar sin fantasi, säger Cecilia Linde.

Eleverna i klass 9 b håller med henne. De ser många fördelar med att läsa böcker. Det kan vara spännande, man lär sig nya saker och man övar upp sitt lästempo. Ändå är det långt ifrån alla tonåringar som dagligen läser en bok. Internet, tv- och dataspel och tid med kompisarna prioriteras högre av många tonåringar. Det finns roligare saker att göra än att läsa en bok är det vanligaste argumentet bland de tonåringar som väljer bort böckerna till förmån för något annat.

– Jag läser väldigt lite, jag hänger hellre med kompisarna, säger Emmanuel Newberg.

– Jag läser ofta på kvällarna när jag ska gå och lägga mig. Ibland har jag riktiga bokperioder och då kan jag sträckläsa en hel bok, säger Alexandra Ougleva.

– Kanske är det så att jag inte har gett det ett försök. Det finns säkert intressanta böcker, säger Emmanuel Newberg.

För att öva på sitt skrivande har eleverna i klass 9 B på Ede skola fått skriva krönikor.

Om du klickar på länkarna kan du läsa en del av elevernas krönikor.

Mer läsning

Annons