Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Bykomplex och Ernst-fobi

Vad då, hur svårt kan det vara? Riva ett golv, laga en bil, byta ett däck, köra en släpvagn, måla en vägg, fixa en snökedja, klättra upp för en bergsvägg.
Naiv och odödlig, allt eller inget.

Annons

Irriterad efter E4 gestikulerar jag som en arg italienare, lastbilsjäveln förgiftar min bil med sina avgaser. Jag kör om, det är då jag inser. Det är min bil som ryker, det verkar som att någon eldar kase under huven.

Ensam är stark tänker jag, lyfter fokuserat av släpvagnen. Sekunden senare störtar vi tillsammans ner i diket, släpvagnen och jag. Kajaken flyger av och min kropp kollapsar.

Inspirerad av ett Youtube-klipp börjar jag riva upp mitt golv i jakten på träplankor. Livet är flipp eller flopp.

Den harmoniska människan Ernst och jag lever i olika universum. Han gör saker mysiga och vackra, känner in rum och verkar vara lite dum.

Jag skapar kaos. Badkar som läcker och lampor som frenetiskt blinkar utan dunkande musik.

Alla gånger jag slagit upp ögonen och önskat att allt bara var en dröm. Att bilen vore hel, snökedjan kvar och golvet helt.

Sedan har jag stått där och glott in i en kräkgrön vägg. Sakta lyft upp en pensel med vitt och hatat allt som heter spontanitet.

Sjukdomen jag lider av är bykomplex. För ni vet att på landet är alla små miniatyrer av Ernst, att bygga saker är så härligt och så rofyllt. Du vet det är nästan som terapi Tove, oj vad jag hatar den meningen.

Borde inte jag som i princip är uppvuxen på en bondgård i mitten av ingenstans veta hur saker fungerar? Hur en mutter och en skruv hänger ihop? Skillnaden på diesel och bensin?

Uppenbarligen inte, kanske är det därför jag fick klistra fast en lapp på tanklocket, Bensin för i helvete!.

Det är tur att jag är bra på många andra saker här i livet.

Zlatan, stadsministern och royaliteten står högt rankad på listan över betydelsefulla människor. Kanske att kungen har blivit lite petad från tronen.

På min lista över betydelsefulla människor toppar bärgare, hantverkare, målare och alla andra yrkesgrupper som hjälper mig att hålla ihop livet, sanna knegare.

Tack för att ni finns! Utan er hade jag bott i ett ruckel och behövt promenera mig genom livet.

Läs mer:

Viruset vi måste bekämpa – rasismen infekterar vår vardag

Skammen är deras – de som verbalt våldtar andra människors kroppar

Mer läsning

Annons