Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Allt tack vare hundarna

/

Enligt de som vet bör man ha två månadslöner i ekonomisk buffert.
Jag säger bara – inte i denna livstid. Inte om man som jag, har två hästar, fyra hundar och sex katter.
Just nu kostar hundarna lite grann, kan jag tycka.

Annons

Jag ska inte skylla på den tioårige bedlingtonherren som nyligen var till tandläkaren för 2 500 kronor. Jag vill ha honom kvar i många år än, och då måste han ha tänder så han kan äta ordentligt.

Nej, den som tarvar lite pengar nu är ynglingen i familjen, borzoien Baloo.

Han och hans två år äldre bror har lyckats slå ut ett vinglas så det har stänkt på de ljusgröna tapeterna. Behöver jag säga att det inte går att få bort rödvin från ljusgröna papperstapeter?

Vad kostar inte en omtapetsering av en hel övervåning?

Nu hävdar min väninna i Piteå att det gjorde mig en välgärning. Kanske att jag äntligen tapetserar om. Men jag tycker ju om mina tapeter. Fast de var finare utan vinfläckar måste jag erkänna.

Efter vinincidenten gick det inte många dagar innan mina glasögon var borta.

Jag letade och letade, men hittade dem inte. Det underlättade förstås inte att klockan var sex på morgonen, det var kolsvart och jag var – just precis – utan glasögon.

Jag fick leta fram ett annat par så jag såg någonting, och drygt en timme senare, när hundarna skulle få sin mat, hittade jag glasögonen. Under 45 kilo borzoihane. Men jag tror inte just han hade något med försvinnandet att göra, utan det får vi nog mer skylla på hans yngre fosterbror.

Jag minns att jag hade vaknat av att borzoien Baloo stod och stirrade på mig. Gissningsvis var det då han passade på att ta glasögonen med sig.

Jag kan berätta att de är bortom all räddning. Visserligen gick bågarna att bryta till, men det är inte lätt att se genom glasen som är full av repor efter vassa valptänder.

Så jag fick gå och beställa nya glasögon. Och från att inte alls ha tänkt på att köpa nya, kan jag nu knappt bärga mig innan jag ska få hämta ut dem. Förhoppningsvis i morgon.

I morgon är förhoppningsvis också min nya bil klar för hämtning.

Ja, ny och ny. För mig är den ny även om den är 13 år gammal på papperet.

Men även bilköpen styrs av hundarna. Den måste vara stor nog att rymma fyra hundar, varav två är av större modell. Jag har funderat och försökt föreställa mig i olika bilar, men det är svårt att bryta invanda mönster. När jag var 16 år köpte jag min första bil, en Volvo Amason. Och jag fortsätter på den inslagna linjen. Inte Amason dock, men väl Volvo. Men nu, efter några år med framhjulsdrift och diesel, ska det bli fyrhjulsdrift och bensin.

Så nu gäller det att ställa om och välja rätt pump på macken, så det inte blir som för han som ringde till min brors bilverkstad.

"Jag står här på macken och har tankat 70 liter bensin," sa den upprörde mannen.

"Jaha?" svarade min bror lite frågande.

"I dieseln!"

"Stanna där. Slå inte i gång motorn. Vi kommer och bärgar bilen."

Mer läsning

Annons