Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare vill att avtal ska rivas upp

/
  • Företagarnas ordförande i Hudiksvall, Janne Ström, menar att en marknadsmässig hyra för Kulturhuset borde ligga på omkring 1 100 kronor per kvadratmeter, exklusive inventarier.

Hyran för Kulturhuset för låg och avtalet bör rivas upp. Det anser företagarföreningen i Hudiksvall, som nu har tagit hjälp av högre instans.

Annons

Företagarna i Hudiksvall är upprörda över att hyresavtalet för Kulturhuset Glada Hudik förlängdes, och det till villkor som, enligt deras åsikt, snedvrider konkurrensen. Förutom att de är kritiska till hyresnivån så har de synpunkter på att bland annat el, värme, snöröjning och en del inventarier ingår i hyran.

– Han har noll kronor i investeringar, medan andra krögare har investerat miljonbelopp, säger Anders Johansson, som driver First Hotel Statt i Hudiksvall.

Håkan och Tina Strandell, som driver Hogges, har också synpunkter på kommunens upplägg.

– Vi har drivit krog i Hudiksvall i princip sedan 1990, och Folkets hus har funnits med kommunalt stöd hela tiden. När Folkets hus-föreningen gick i konkurs och politikerna bestämde att det skulle bli ett Kulturhus då tyckte vi att det var fantastiskt. Men vi anser att hyran ska vara marknadsmässig, säger de och poängterar att det inte är krögaren de är kritiska till, utan kommunens agerande.

Tidigare har företagarföreningens ordförande i Hudiksvall, Janne Ström, fört krögarnas talan i förhandlingarna med kommunen. Nu har även regionchefen i Gävleborg samt en konkurrensexpert hos Företagarna i Stockholm kopplats in. De har skickat en skrivelse till kommunen där de kräver svar på ett antal frågor.

– De har hyrt ut till väldigt förmånligt pris som ligger betydligt under gällande marknadspris. Under de här förutsättningarna är det betydligt fler krögare som är intresserade och man kan inte göra en överenskommelse som är oerhört fördelaktig för en företagare. Det är helt orimligt att en företagare ska ha subventionerad hyra, säger Thomas Wanke, regionchef för Företagarna Gävleborg.

Janne Ström säger att målsättningen är att avtalet ska rivas upp med omedelbar verkan.

Mer läsning

Annons