Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot simundervisning utan lärare

Eleverna på Björkbergs skola har simundervisning utan att en lärare är inblandad.

Annons

Det finns vissa brister, konstaterar Skolinspektionen efter att ha granskat idrottsundervisningen på Björkbergs skola i Hudiksvall. Bland annat får eleverna simundervisning utan att lärare är inblandade.

Skolinspektionen besökte Björkbergs skola under några dagar i november i fjol för att granska undervisningen i idrott och hälsa i årskurserna 4 till 6. Granskningen ingick i ett större projekt som omfattade totalt 36 grundskolor.

I stort sett är Skolinspektionen nöjd med undervisningen i idrott och hälsa på Björkbergs skola, men det finns vissa brister. Myndigheten menar bland annat att för mycket tid används till att byta om före och efter lektionen, totalt cirka 28 procent av lektionstiden. Det motsvarar drygt 40 timmar under ett läsår, enligt Skolinspektionen som konstaterar att skolan måste se till att eleverna får den undervisning de har rätt till.

Skolan får även kritik för att inga lärare är inblandade i simundervisningen, som i stället sköts av anställda i kommunens simhall.

Det påpekas också att rektorn ska följa upp och utvärdera undervisningen i idrott och hälsa på ett tydligare och mer systematiskt sätt.

Skolinspektionen vill att skolan tar tag i problemen och kräver att kommunen redovisar vilka åtgärder som ska genomföras med anledning av granskningen.

Mer läsning

Annons