Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot orättvisa skoltimmar

Antalet timmar i Hudiksvalls förskoleklasser varierar. De flesta skolorna har 15 timmar varje vecka, andra har över 20 timmar.
- Det borde vara lika för alla, oavsett var man bor, säger Agneta Brendt (S).

Annons

Barn i förskolans sexårsverksamhet har enligt skollagen rätt till 15 timmars verksamhet varje vecka. Det kravet följs av samtliga skolor i Hudiksvall. Men det finns också förskolor som undervisar fler timmar per vecka. På Sandvalla skola får barnen 21 förskoletimmar, sex fler än majoriteten av Hudiksvalls förskolor.

- Vi har gjort bedömningen att förskolan är så viktig som förberedelse inför skolan. Jag kan inte säga om de timmarna påverkar resultatet, men vi upplever det som väldigt positivt i våra klasser, säger Marianne Andersson, rektor på Sandvalla skola.

Det ojämna antalet undervisningstimmar har fått reaktioner. Agneta Brendt tog upp frågan i kommunfullmäktige i juni efter att hon mött upprörda åsikter från föräldrar med barn i förskoleklass.

- Det fanns föräldrar som tyckte att det var helt fel att vissa förskolor gav fler timmar än andra. Jag tycker att det borde vara lika för alla. Det är inget som en rektor bör avgöra om man ska ha 15 eller 20 timmar, säger Agneta Brendt.

Enligt skollagen är varje kommun ålagd att ge 525 timmar på ett läsår till barn i förskolan. Det finns dock inga direktiv om att antalet timmar ska vara lika för alla. Varje rektor har dessutom rätt att forma sitt eget program, förklarar grundskolechefen Elisabeth Bäckström.

- Då kan man ge mer tid om man vill, säger hon.

Efter att frågan togs upp i kommunfullmäktige lovade Stefan Bäckström (C), som ordförande i lärande- och kulturnämnden, att undersöka saken närmare. Nu har det lett till en översyn från kommunen.

- Det visade sig att det fanns skillnader. Några timmar hit eller dit kan man acceptera, men det får inte bli för stora skillnader. Det handlar om en likställighetsprincip, oberoende var man bor ska man ha lika förutsättningar. Men vi ska se över det här ordentligt, säger Stefan Bäckström.

Mer läsning

Annons