Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot friförskola i Delsbo

Viljan är god, men man når inte riktigt upp till målen. Så kan Skolverkets rapport från Waldorfförskolan i Delsbo sammanfattas. Kritiken är i viss mån berättigad, säger chefen vid förskolan som ändå tycker att inspektionen var summarisk, och att den inte riktigt stämmer med verkligheten.

Annons

– Här kommer två människor in under två dagar, och har intervjuer med mig och förskolepersonalen. Sedan var man en stund i en barngrupp. Det är väldigt kort tid, man bara gör ett nedslag, säger förskolans chef Manon Li.

Skolverkets bedömning är att skolan vill skapa goda förutsättningar för barnens vardag, och att man bedriver ett pedagogiskt arbete, men att detta inte i alla delar utgår från läroplanens intentioner. All personal, inte bara chefen och ytterligare en medarbetare, måste få tillfälle att lära sig med om uppdraget, påpekar Skolinspektionen.

Personalen behöver fördjupad insikt om barns lärande, och kunskaper om lärprocesser, om de ska kunna stimulera barnens utveckling och lärande, skriver Skolinspektionen i rapporten. Man konstaterar också att personalen pratar med barnen och lyssnar till deras funderingar, men det finns inte någon genomtänkt utmanande dialog mellan barnen och de vuxna på skolan.

– Vi upplever att vi följer läroplanen, men vi ser kanske på den på ett annat sätt. Vi är en Waldorfskola, understryker Manon Li.

Den utmanande dialogen, som rapporten beskriver som obefintlig, finns på skolan varje dag, säger hon:

– Jag upplever att vi har väldigt intressanta diskussioner med barnen. Och vad jag var lite fundersam över, var att Skolverket inte över huvud taget talade med några föräldrar.

Förskolans chef får också själv kritik för att vara otydlig i sin roll, och för att inte ta tillräckligt ansvar för att leda skolan.

– Jag tillträdde tjänsten i september, och inspektionen var i oktober. Jag tar den kritiken, men jag känner mig mycket säkrare i arbetet nu.

Mer läsning

Annons