Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisplan för gymnasieskolan

/

Mellan 30 och 40 tjänster försvinner från Bromangymnasiet.

Annons

De flesta, 30 tjänster, tas inom lärarkåren, men ingen avdelning lämnas orörd. Det minskande elevunderlaget är orsak till de stora neddragningarna, som ska genomföras fram till år 2015.

Handlingsplanen presenterades för ledamöterna i lärande- och kulturnämndens arbetsutskott, på tisdagen. Men situationen överraskar inte, utvecklingen har redan pågått länge. För några år sedan räknade Bromangymnasiet in 1 880 elever, nu finns där 1 589 elever, och när år 2015 är inne förväntas 1 139 elever gå på skolan.

– I takt med att elevantalet minskar, får vi också en mindre budgetram. Och fram till 2015 räknar vi med att ha 25 miljoner kronor lägre tilldelning än i dag, säger Lennart Backlund, tillförordnad chef vid lärande- och kulturförvaltningen.

Utöver de 30 lärartjänsterna räknar Lennart Backlund med att en rektorstjänst försvinner, 1,5 assistenttjänst, en kuratorstjänst och en skolskötersketjänst. Studie- och yrkesrådgivningen ska minskas, liksom vaktmästeri och bibliotek.

I det längsta vill man försöka hålla de olika programmen utanför neddragningarna.

– Vi vill ha ett så brett programutbud som möjligt, men vi kanske inte kan hålla alla inriktningar uppe. Tanken är då att vi ska kunna samverka med de övriga Hälsingekommunerna, så att vi i Hälsingland kan ha hela utbudet, säger Lennart Backlund.

Mer läsning

Annons