Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på utdrag ur brottsregister hävs

/

I fjol beslutade lärande- och kulturnämnden att införa en regel som innebär att alla som ska arbeta inom Centrum för utveckling och lärandes verksamheter, ska visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister. Nu upphävs det omtvistade beslutet.

– Vi återtar det, säger nämndens ordförande Stefan Bäckström (C).

Annons

Arbetsgivare inom skola och omsorg är enligt lag skyldiga att kräva utdrag ur polisens belastningsregister inför nyanställningar.

Syftet med att lämna registerutdrag är att stärka barns och ungdomars skydd mot framför allt sexuella övergrepp. Sedan drygt tre år tillbaka gäller det också de som verkar inom enheter som vårdar och stödjer äldre och funktionshindrade.

Den 17 november i fjol beslutade lärande- och kulturnämnden i Hudiksvalls kommun att dessutom de som ska anställas, praktisera eller delta i ett arbetsmarknadsprogram, ska visa upp utdrag ur polisens belastningsregister.

Regeln skulle gälla de som kommer i direktkontakt med brukare och deltagare inom CUL, Centrum för utveckling och lärandes olika verksamheter och enheter.

– Det var ett felaktigt beslut som inte har stöd i lagen, säger Stefan Bäckström.

Efter att beslutet tagits uppstod många frågeställningar kring rätten att använda registerutdrag inom de områden som inte är lagreglerade. Det var bakgrunden till att en arbetsgrupp inom kommunen i våras tillsattes, för att utreda frågan.

Arbetsgruppen har också fokuserat på att utreda sekretessaspekten och hur utdragen ska hanteras för att skydda den enskilde.

Under arbetets gång kom det fram att rutiner mellan förvaltningarna bör ses över. En annan del i det hela berör konsekvenser om man förlitar sig för mycket på registerutdrag och inte är noggrann vid anställningsintervjuer och referenstagning.

Nu avskaffas det beslut som fattades den 17 november i fjol. Istället ska bara registerutdrag som är lagreglerade begäras in.

– Det var ingen större dramatik i det. Beslutet var felaktigt, så då upphäver vi det och fattar ett nytt, säger Stefan Bäckström.

Mer läsning

Annons