Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostsam nedskräpning för kommunen

/
  • Bengt Sund, till vänster, och Tore Fredin får rycka ut när kommunen får tips om nedskräpningar i Hudiksvall.

Nedskräpningen har varit stor i Hudiksvall i sommar, något som inneburit ökade kostnader för kommunen.

Annons

Tidigt på morgonen, innan vardagsmyllret hunnit starta, beger sig kommunens städpatrull ut på en runda genom Hudiksvall tre dagar varje vecka. Strax efter klockan åtta på onsdagsmorgonen hade Tore Fredin och Bengt Sund, som sköter städrundan, hunnit till Kanalparken. Totalt töms över 200 sopkorgar varje dag.

Vanligtvis är dock inte den vanliga städturen tillräcklig. Efter tips från allmänheten får kommunens personal ofta rycka ut till områden som skräpats ner.

- I sommar har det varit väldigt mycket nedskräpningar, säger Tore Fredin.

Det är framför allt under sommarhelger som det skräpas ner mest, berättar Bengt Sund.

- Det märks ju att det blir nedskräpat där folk samlas, i Borgarparken till exempel brukar det kunna gå vilt till. Efter helger kan det bli mycket att städa upp, säger han.

Per-Erik Eriksson, arbetsledare på tekniska förvaltningen, berättar att utryckningar för nedskräpning är vanliga och att arbetet blir kostsamt för kommunen.

- Jag har inga exakta siffror, men visst kostar det pengar när det går åt mer tid. Det är visserligen folk som är anställda ändå, men annat jobb blir inte gjort när vi måste göra akuta städningar. Den ordinarie verksamheten blir lidande, säger han.

Tidigare under sommaren har tidningen rapporterat om flera stora nedskräpningar på Maln. Där har extra bevakning satts in under helger. Men nedskräpningen fortsätter.

- Jag vet inte hur man ska göra för att få folk att sluta slänga saker så här och åka till soptippen istället, säger Per-Erik Eriksson.

Mer läsning

Annons