Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantstopp ger färre våldsbrott

Snart kan det vara slut med kontanthanteringen i kollektivtrafiken, något som enligt Arbetsmiljöverket skulle innebära mindre våld och färre rån.
- Omställningar från kontanter runt om i landet har gått väldigt smidigt, över förväntan faktiskt, säger Ulf Strandberg, sakkunnig på Arbetsmiljöverket.

Annons

Bort med kontanter och fram med kontokort, sms-biljetter och internetbetalningar. Det här är ett steg mot en säkrare vardag för personalen i kollektivtrafiken runt om i landet.

Antalet hot, våld och rån mot anställda inom kollektivtrafiken där det införts så kallade kontantstopp har sjunkit kraftigt de senaste åren. Men det görs mer än bara kontantstopp för att minska våldet.

- Förare genomgår också olika utbildningar, som exempelvis bemötande och krishantering, som är viktiga för att kunna hantera hotfulla situationer, konstaterar Christer Brink, arbetsmiljöinspektör.

Inom Gävleborgs län kan det däremot dröja ett tag innan ett fullständigt kontantstopp, men man jobbar aktivt för att minska kontanthanteringen.

- Man kan bland annat köpa sms-biljetter i hela länet och det finns en autogirotjänst för busskorten, säger Lars Björling, affärschef för X-trafik.

Kontantstoppen verkar dessutom ha mottagits bra där de införts. Christer Brink har inte hört någon negativ kritik när kontanterna väl försvunnit och folk vant sig vid det nya systemet.

Mer läsning

Annons