Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst som passion

/
  • Erland Ranebo med en av 1700-talskonstnären Jonas Åkerströms målningar. Bondsonen från Rogsta blev internationell konstnär och en av Gustaf III:s skyddslingar.
  • En vinterbild av Tekla Nordin Svensson från Enånger.
  • Erland Ranebo håller koll på konstvärlden från gården i Trogsta. Nyfikenheten driver honom att lära sig mer om konstnärer och deras liv och verk.

Somliga samlar på bilar, motorsågar, porslinstomtar eller böcker. Men det finns nog inte så många i Hälsingland som samlar på konst med samma passion som Erland Ranebo i Trogsta, Forsa.

Annons

I över 50 år har han haft konsten som intresse, utan att själv måla en enda tavla. Sin första tavla köpte han 1961, ett verk av Robert Högfeldt, Lycksalighetens ö.

– Jag tyckte om den direkt, berättar han om den fina sagoillustrationen.

Det var när han jobbade på AB Stockholms lokaltrafik, SL, och följde med en konstintresserad arbetskamrat på utställningar och auktioner, som han blev fast. Det första köpet följdes av fler och intresset var väckt. Inte bara att köpa tavlor och andra verk, utan att lära sig mer om konstnärerna, deras verk, deras tid och liv – ja nästan vad som helst kopplat till konsten.

Bokhyllorna i huset bågnar av böcker, en stor del av dem handlar om konst och historia. Allhems konstlexikon har blivit en bibel för att slå upp framför allt äldre konstnärsnamn.

– Den yngste som finns med där är Staffan Ullström, en skicklig fågelmålare som i somras ställde ut i Färila Konsthall där jag träffade honom, säger Erland Ranebo.

Erland Ranebo är skåning i grunden, från Hässleholm. Hustrun Berit är däremot hälsing, och paret bor sedan 2007 i hennes föräldrahem i Forsa, även om paret har kvar en lägenhet i Stockholm.

Det låter dyrt att hålla på att köpa konst. Och svårt, hur vet man vad en tavla är värd?

– Först och främst måste man tycka om tavlan och inte köpa bara för att det står ett känt namn i signaturen, förklarar Erland Ranebo.

Den som inte är ute efter de allra kändaste konstnärerna vars verk kan kosta flera hundra tusen kronor, kan göra fynd för några tusenlappar.

– Det har faktiskt aldrig varit så billigt att köpa konst som nu. Utbudet har växt i och med alla nätauktioner. Det finns flera tusen konstverk ute till försäljning varje dag.

Hälsingland är kanske inte känt för några stora konstnärsnamn, i alla fall inte utanför den här regionen. Av de nu verksamma är väl Mårten Andersson från Freluga den som är mest känd i landet. Men Leander Engström, den store Norrlandsmålaren, föddes faktiskt i Ytterhogdal även om han snabbt flyttade därifrån. En annan uppmärksammad konstnär är särlingen Lim-Johan. I dag får man betala omkring 300 000 kronor för hans tavlor på auktion, men han levde som enstöring i skogen utanför Edsbyn och dog utblottad.

– Fram till i våras fanns bara 28 kända målningar av Lim-Johan. Då dök det upp en 29:e på en auktion i Borlänge. Den hade jag gärna velat ha, men den blev för dyr.

Och det är ett annat råd Erland Ranebo vill ge alla hugade konstköpare:

– Man måste bestämma sig för hur mycket man är beredd att betala. Det är lätt att dras med i en auktion.

En annan konstnär från Hälsingland, som var ett framstående konstnärsnamn i slutet av 1700-talet, är Jonas Åkerström, en bondpojke från Rogsta som tog sig in bland adelsmännen på Konstakademin i Stockholm men dog 36 år gammal i Rom. Erland Ranebo har sett som sin uppgift att föreläsa om denne numera rätt bortglömda målare, som dog 1795 och blev baktalad under 1800-talet när konstmodet blev ett annat. I Hälsingland finns ett antal tavlor av honom; bland annat i Rogsta kyrka, på forngården i Fränö, i Kårböle kapell och på Hälsingland museum.

Den som är öppen och nyfiken på okända konstnärer kan även upptäcka en del nya namn i Hälsingland.

– I höstas läste jag i tidningen om en utställning i Söderhamn med tavlor av Tekla Nordin Svenson från Enånger. Jag hade aldrig hört talas om henne, hon satt hemma och målade och hade aldrig någon utställning medan hon levde. Men hon var jättebra! säger Erland Ranebo och visar en tavla i lite naivistisk stil.

Erland Ranebo har för tillfället intresserat sig speciellt för 1800-talskonst, som inte riktigt är på modet nu. Men han hittar små pärlor som han själv tycker mycket om för några tusenlappar eller ännu billigare.

Vilket var det senaste verket du köpte?

– En kinesisk akvarell för 400 kronor som jag köpte över nätet. Jag vet ingenting om den, men den var bra.

Mer läsning

Annons