Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner sjunker i ungdomsranking

/
  • Alice Andersson, 18 år, Delsbo och Kajsa Lindvall, 18 år, Hudiksvall studerar på Bromangymnasiet. Båda anser att det borde finnas mer kulturutbud i Hudiksvall. August Borgström, 18 år, Hudiksvall, tycker att det finns en hel del att göra i Hudiksvall på fritiden, men han skulle vilja ha fler fritidsgårdar.

För andra året har KFUM Sverige gjort en ungdomskommunranking, där man har bedömt hur mycket kommunerna satsar inom områden som berör barn och ungdomar.

Nordanstig rasar från plats 259 till 283 av landets 290 kommuner. Hudiksvall sjunker rejält från 86:e till 259:e plats.

Annons

KFUM gjorde sin första ungdomskommunranking 2011. Nu offentliggörs den andra rankingen som har skapats genom en sammanställning av data för tolv olika kategorier.

– Syftet med den här ungdomskommunrankingen är att sätta ett tydligare fokus på den kommunala ungdomspolitiken, där det i dag saknas tydliga verktyg för att följa upp och utvärdera arbetet med ungdomsfrågor, säger Patrik Schröder, generalsekreterare i KFUM Sverige.

Alice Andersson, 18 år, Delsbo och Kajsa Lindvall, 18 år, Hudiksvall studerar på Bromangymnasiet i Hudiksvall.

– Det borde finnas mer möjligheter till fritidssysselsättningar. Jag tycker att Kulturskolan borde prioriteras mycket mer. den ska vara gratis för alla som vill hålla på med aktiviteter inom sång, musik, teater och dans, säger Alice.

Emmaboda kommun toppar årets ungdomskommunranking. Nordanstig rasar från plats 259 till 283 av landets 290 kommuner.

Monica Olsson, kommunalråd (S) och Kommunstyrelsens ordförande i Nordanstigs kommun:

– Det är inte bra att vi har backat i rankingen och det är vi inte nöjda med. Nordanstigs kommun gör en hel del satsningar på barn och ungdomar genom kommunstyrelsens utvecklingsmedel för föreningar. Det är bra att det görs sådana här undersökningar, men det är inte säkert att alla kriterier finns med här. Vi måste analysera de här siffrorna, säger Monica Olsson.

Hudiksvalls kommun sjunker rejält från 86:e till 259:e plats.

Jenny Alvolin, samordnare/Barn- och ungdomsombud i Hudiksvalls kommun, anser att KFUM:s ungdomskommunranking är viktig.

– KFUMs underlag utgör tillsammans med till exempel LUPP, CAN och skolsköterskornas hälsosamtal ett bra underlag för kommunens arbete för barn och ungdomars uppväxtvillkor, säger Jenny Alvolin.

Hudiksvalls kommun deltar, enligt ett beslut i kommunstyrelsen februari, tidigare i år, i en länsövergripande process som syftar till att förstärka och utveckla arbetet med barns och ungdomars uppväxtvillkor.

– Det första steget i processen är att genomföra en inventering för att synliggöra det utvecklingsarbete för barn och unga som pågår i kommunen. Syftet är att skapa en helhetsbild som blir underlag för kommunövergripande analys. Det finns en politisk enighet om medverkan i processen. I de förvaltningar som hittills har gjort inventeringen har responsen varit väldigt positiv, säger Jenny Alvolin.

Jonas Holm (M), kommunalråd i Hudiksvalls kommun

– Barn och ungdomar är självklart ett högprioriterat område för kommunen och det är mycket viktiga frågor för oss. Det görs väldigt mycket aktiviteter redan, säger Jonas Holm.

Mer läsning

Annons