Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens skog mot försäljning

/
  • Enligt utredningen finns en risk att andelen gammal skog kommer att minska. Arkivfoto: Ulf Borin

Tusen hektar av kommunens skog ska säljas för att få in pengar till att rusta förskolor. Oppositionen tycker att det är en dålig affär.

Annons

– Det är bara att konstatera att det är ingen god ekonomi att sälja den skog vi har, säger oppositionsrådet Mikael Löthstam, Socialdemokraterna.

Frågan togs upp i kommunfullmäktige förra året. Då krävde oppositionen en så kallad minoritetsåterremiss med kravet att tekniska verken skulle utreda konsekvenserna av en skogsförsäljning.

Den utredningen är klar. På tisdagen togs därför frågan på nytt upp. Den här gången i kommunstyrelsens arbetsutskott, där Löthstam hoppade in som ordförande, eftersom både ordinarie och vice ordförande var frånvarande.

Han fick klubba igenom majoritetsbeslutet att gå vidare med skogsförsäljningen, trots att han och hela oppositionen var emot.

Löthstam pekar på den dåliga ekonomin i att sälja skog, något som framkommer i utredningen.

– Den växer för 2,5 miljoner per år. Säljer vi den får vi kanske in 16 miljoner. På en tioårsperiod ger bara avkastningen 25 miljoner, räknar han.

Håkan Rönström, Moderaterna, tycker inte att beräkningen håller.

– Det handlar om den värdetillväxt som har varit. De sista ett och ett halvt åren har den stått stilla. Dessutom är det inte en kommunal verksamhet som hör till våra kärnområden.

Rönström jämför skogsförsäljningen med fastighetsförsäljning och menar att det är samma sak som när kommunen säljer av byggnader.

Frågan kommer att behandlas i kommunstyrelsen innan den återigen hamnar i fullmäktige.

Rönström påminner om att även om det blir ett ja så kommer framtida skogsförsäljningar på nytt behöva processas.

– Försäljningar på över en miljon blir automatiskt en fullmäktigefråga och det lär det handla om här.

Mer läsning

Annons