Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tvingas betala tillbaka vindkraftpengar

Boverket kräver nu tillbaka det tidigare utbetalade vindkraftstödet om nästan 650 000 kronor. Stödet skulle gå till planeringsinsatser för vindkraft, men eftersom det fortfarande inte finns någon vindkraftplan ska Hudiksvalls kommun betala tillbaka pengarna.

Annons

Redan i mitten av 2009 ansökte Hudiksvalls kommun om stöd till planeringsinsatser för vindkraft. Pengarna skulle användas till att ta fram ett så kallat tematiskt tillägg till översiktsplanen med temat vindkraft samt att göra en landskapsanalys. Boverket beviljade då totalt 862 500 kronor, vilket motsvarade 75 procent av den totala kostnaden. Kommunen skulle dock bara få pengarna under förutsättning att de planerade insatserna skulle vara klara och redovisas senast sista december 2010.

Kort efter att Boverket beviljat bidraget ansökte Hudiksvalls kommun om en delutbetalning av den beviljade stödsumman, nästan 650 000 kronor. Boverket sade ja till ansökan och betalade ut pengarna.

I slutet av december 2010, några dagar innan slutredovisningen skulle ha inkommit till Boverket, ansökte kommunen om att senarelägga slutredovisningen. Kommunen hade fått en ny politisk majoritet bestående av M, C, FP, KD och MP, som hade en annan syn i vindkraftsfrågan och ville att arbetet med vindkraftplanen skulle börja om. Boverket beviljade ansökan och nytt datum för att redovisa planeringsinsatserna var sista november 2011.

Men majoriteten lyckades inte nå enighet i frågan och ta fram en plan under tiden, så även det datumet passerade. Då hade kommunen återigen ansökt om en förlängning, men fått avslag.

Boverket konstaterar att kommunen inte uppfyllt villkoret att skicka in en slutredovisning i tid och därför kräver de nu tillbaka pengarna.

Mer läsning

Annons