Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen startar rådgivning för våldsutsatta kvinnor

/
  • Maria Lövgren jobbar på den nya kvinnofridsrådgivningen dit kvinnor som utsatts för våld kan ringa för att få stöd och råd.

En ny kvinnofridsrådgivning har startats av kommunen. Dit ska kvinnor som utsätts för våld kunna ringa för att få råd och stöd.

Annons

I kommunen har personal inom socialtjänsten fått utbildning under förra året, i hur våldsutsatta kvinnor ska bemötas och få stöd.

Det var ett utvecklingsprojekt som nu är avslutat. Men arbetet har inte stannat med det. För nu har en kvinnofridsrådgivning startat dit våldsutsatta kvinnor kan ringa.

- Det kan handla om att få råd, stöd och vägledning i akuta situationer, säger Maria Lövgren som är projektledare och jobbar med våld i nära relationer.

Hon berättar att kvinnofridsrådgivningen fått ett eget telefonnummer och det går också att nå den via kommunens växel.

Rådgivningen är en fristående del av socialförvaltningen och det kan vara viktigt att veta för de som vill ringa.

- Många kan känna att de inte vet om de vill bli ett ärende inom socialtjänsten, säger Maria Lövgren och förklarar att till henne går det att ringa utan det blir ett ärende. Men hon kan hjälpa till om kvinnan sedan bestämmer att hon vill vända sig till socialtjänsten.

En bakgrund till att kommunen nu drar igång kvinnofridsrådgivningen, handlar om kritik som Socialstyrelsen har riktat mot landets kommuner. Socialstyrelsen har ansett att kommunerna är för snabba att hänvisa kvinnorna till till exempel kvinnojourer, berättar Maria Lövgren.

- Vi måste ta vårt ansvar som socialtjänst, säger hon.

Mer läsning

Annons