Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen stängde dörren

/
  • När kommunen bjöd in till företagslunch med föreläsningar, stoppas media i dörren.

När HT ville bevaka en föreläsning på en företagarlunch som kommunen arrangerade, stoppades tidningen i dörren av kommunalrådet Caroline Schmidt (C).

Annons

God mat, information och en trevlig föreläsning. Med de orden bjuder kommunen in företagarna in till lunch. Men när Pär Johansson skulle föreläsa på onsdagen, stoppades media i dörren av kommunalrådet Caroline Schmidt (C).


När alliansen tog majoriteten i Hudiksvall, talade de sig varma för en stor öppenhet i kommunen. Och i sin ambition att skapa bättre relationer med företagarna, började majoriteten att arrangera frukost- och lunchmöten.
Hudiksvalls Tidning har alltid varit välkommen på de mötena. Politikerna har varit mycket angelägna om att visa upp sig tillsammans med företagarna.


I onsdags var Glada Hudik-teaterns ledare Pär Johansson inbjuden till en företagarlunch för att tala om livet efter medias granskning av Glada Hudik-teatern.
Men när HT:s reporter och fotograf kom till föreläsningen, stoppades de i dörren av kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C).
- Därför att man ska vara anmäld till lunchen, säger hon och tillägger sedan att det är föredragshållarna som ställt villkor.
- Vi hade tio föredragshållare i dag. Alla kände sig inte bekväma med media.


Ni talar ju om stor öppenhet inom kommunen - har det förändrats?
- Det har vi fortfarande. Vi har bjudit in er vid några tillfällen.


Var det här ett sätt att hindra mediebevakning av Glada Hudik-teatern och ledaren Pär Johansson?
- Absolut inte.


Hade vi fått närvara om vi anmält oss?
- Då hade vi kunnat dryfta det med alla.


Tidningens reportrar har aldrig tidigare behövt föranmäla sig till liknande föreläsningar som kommunen arrangerar. För ett tag sen välkomnades dessutom tidningen till företagarluncherna, när kommunalrådet Jonas Holm (M) gav årets lunchprogram till en reporter. Men trots den inbjudan fick inte tidningen bevaka en föreläsning vid onsdagens företagarlunch, som i princip var öppen för alla som anmält sig.
Det beklagar Jonas Holm.
- Det blev fel, säger han och anger som orsak att de inte hade hunnit prata med talarna om medias närvaro.
Men han har inget svar på varför talarna måste informeras om medienärvaro, vid ett offentligt lunchmöte med 130 personer som kan sprida talen vidare.


Caroline Schmidt hävdar att media inte heller fick närvara vid en lunchföreläsning i april i fjol med koncernchefen för ICA, Kenneth Bengtsson, eftersom han inte ska ha varit bekväm med att ha media på plats när han talade. Men att media inte var välkomna under föreläsningen, känner inte den reporter som var där igen.
Och kommunen har dessutom själva publicerat vad Kenneth Bengtsson talade om för ett år sedan. På det kommunala näringslivsbolaget HNA:s webbsida finns kommunens egna referat, med bilder, från den föreläsningen.


Varför ska ni då ta hänsyn till om föredragshållarna inte känner sig bekväma med media närvarande?
- Jag tycker att det är av respekt för dem, säger Caroline Schmidt.

Mer läsning

Annons