Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen städar efter stormen Dagmar

/

Redan på annandag jul började kommunen röja efter stormen Dagmar. Sedan dess har arbetet pågått, och en första översiktlig inventering av skogsbeståndet har inletts.

Annons

Hudiksvalls kommun äger 3 100 hektar produktiv skogsmark, fördelat på flera fastigheter i olika delar av kommunen. Men de större skiftena har hittills fått stå tillbaka för akuta insatser på mer centralt håll, berättar kommunens skogsförvaltare Per-Erik Eriksson.

– . Hela veckan mellan jul och nyår gick åt till akuta insatser. Det var en hel del som kom in via vår kundtjänst, och mycket som var nära skolor och förskolor, förklarar Per-Erik Eriksson.

Nu inventeras övrig skog. Hittills har man sett på området från Idenor ned mot Iggesund, Delångersån ut mot E 4, där skadorna är relativt måttliga.Från öster ned mot Maln och Skålbo är det större skador.

Gallringar har blåst sönder, och frötallar har av naturliga skäl varit hårt utsatta för stormen. Nu gäller det att få en uppfattning om vad man ska göra härnäst.

– Vi får ju se om vi ska kunna klara det här manuellt, eller om vi måste ta in maskiner. Då måste det vara ganska mycket, men jag har inte någon riktigt klar bild av läget än än, säger Per-Erik Eriksson.

Hudiksvalls kommun sköter själv all planering när det gäller skogens skötsel, men överlåter avverkningarna till Holmen, som också köper virket. Efter stormen har Holmen förstås gott om egen skog som ligger, och kommunen kan få stå i kö för att få tillgång till maskiner.

Risken för barkborreangrepp oroar såväl större som mindre skogsägare, och det hastar med att få det stormfällda virket ut skogen.

– Det måste tas om hand så snart som det bara är möjligt. Och det ser ur som om det mesta ska gå ganska bra att ta rätt på. Nu vore det allra bäst om det inte blir så mycket snö, så att vi kan fortsätta att ta hand om det som har blåst ned, säger Per-Erik Eriksson.

Mer läsning

Annons