Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen anses ha handlat rätt

Enligt Skolinspektionen har Hudiksvall handlat rätt i ett fall där en lågstadieelevs mamma hävdat att kommunen bland annat inte gett rätt stöd i undervisningen.

Annons

Mamman gjorde en anmälan till Skolinspektionen för drygt ett år sedan. Den innehöll tre punkter: att Hudiksvalls kommun inte gett eleven rätt sorts stöd för att klara undervisningen, att skolan inte motverkat kränkande behandling av eleven, samt att kommunen inte följt bestämmelser vad gäller information om situationen till vårdnadshavaren.

Enligt mamman har eleven ända sedan förskoleklass visat svårigheter att följa med i undervisning och under vårterminen 2011 konstaterades en diagnos. Ungefär samtidigt konstaterade skolan att det inte fungerade bra för eleven, vilket mamman i sin kritik menar att hon ända sedan förskoleklass påpekat.

Mamman menar också att eleven utsatts för verbala kränkningar ända sedan skolstart och att skolan inte motverkat detta på ett tillfredsställande sätt.

Skolinspektionen har bedömt att Hudiksvalls kommun handlat rätt på alla tre punkter i anmälan. De menar att skolan bland annat både utrett behovet av särskilt stöd, samt utarbetat ett åtgärdsprogram kopplat till elevens problem med sociala relationer och följt upp båda sakerna på ett tillfredsställande sätt. Vidare bedömer man att skolan har utrett uppgifterna om kränkande behandling och också startat en utredning utan att egentliga belägg för uppgifterna framkommit.

Angående information till vårdnadshavaren bedömer Skolinspektionen att kommunen haft tät kontakt med hemmet och även i övrigt uppfyllt kraven.

Mer läsning

Annons