Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollegors betyg avgör bonus

/
  • - Det pratas generellt väldigt lite om betygen, säger Jonas Dahlström.  Sara Stadling saknar att hon inte vet utifrån vilka kriterier betygen har satts. Vd Morgan Persson menar att det är upp till varje medarbetare att fundera på vad prestation egentligen är.
  • Mikael Pedersen upplever att hans kollegor försöker vara lite mer effektiva.
  • Jonas Dahlström började på Monitor för ett år sedan.

Två år med vinstdelning och betygsättning av kollegorna. På Monitor finns det fortfarande funderingar kring just betygssättningen. Men ägaren Åke Persson är nöjd med utvecklingen.

Annons

I förra veckan visades tv-dokumentären om Åke Perssons vinstdelningsexperiment på Monitor i Hudiksvall.

Som ensam ägare har han bestämt sig för att dela med sig av en del av vinsten till de anställda. Hur stor del var och får, beror på hur mycket de jobbat och vilket betyg de anställda får av sina kollegor.

Åke Persson är nöjd med hur vinstdelningen har påverkat både effektiviteten och företagets sociala klimat. Han upplever bland annat att medarbetarna blivit ännu bättre på att hjälpa varandra.

- I stort sett tycker jag att de har blivit jättesnälla och trevliga mot varandra, och snabbare att hjälpa varandra, säger Åke Persson och berättar att han fått flera reaktioner från medarbetarna just om att kollegorna blivit mer samarbetsvilliga.

Han upplever också att personalen har blivit mer kostnadsmedvetna.

Det går bra för Monitor och Åke Persson anser att vinstdelningen har påverkat effektiviteten och företagets vinst.

- Utan som helst tvekan, säger han och hävdar att vinsten är några miljoner högre än vad den varit utan vinstdelningen.

I dokumentären finns det vissa funderingar om själva betygssättningen och att det är upp till varje medarbetare att sätta sina betygskriterier. För Sara Stadling skapar det en osäkerhet. För hur ska hon veta vad hon ska förbättra, när hon inte vet varför hon fått ett visst betyg.

- Jag tycker att det är fantastiskt att vi får en bonus. Sedan har vi betygsättningen, som jag upplever som jobbig, säger Sara Stadling som jobbar som utvecklare.

Att det är upp till medarbetarna att själva bestämma vilka betygskriterier de ska gå efter, motiverar Åke Persson med att det finns olika sätt att se på vad som tillför företaget mest. Den sociala biten, att folk trivs på jobbet, visar sig också i resultaten.

- Det är så oerhört viktigt.

Nyligen genomfördes den andra betygssättningen.

- Jag tycker att det fungerat rätt bra. Men det kan vara lite svårt att sätta betyg på sina kollegor, säger Mikael Pedersen, teknisk kommunikatör, och tänker särskilt på de som han inte träffar så mycket.

Monitor har i dag 100 anställda och en i april kommer den 101:a. Ett syfte med vinstdelningen är att attrahera duktig arbetskraft.

Att betygssättningen har fått de anställda att smöra för varandra, upplever ingen av dem som tidningen pratat med.

- Nej, jag tycker inte att det har påverkat hur vi beter oss mot varandra. Det går inte att gå omkring och låtsas vara någon annan än den man är, säger Sara Stadling.

När betygen sattes i år, visade det sig att medelbetyget sjönk. Men någon egentlig förklaring till det finns det.

Det borde i alla fall inte bero på att de anställda har presterat sämre. Monitors vinst ökar och prognosen i år tyder på att 78 anställda kommer att få dela 17 miljoner kronor. I fjol delade de anställda på 12,3 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons