Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimathot mot ledningssystem

/
  • Mycket tyder på att extremt regn kommer att bli vanligare. Det ställer krav på de kommunala ledningsnäten.

Klimatförändringarna ställer de kommunala dagvattenledningarna inför nya utmaningar. Större skyfall som kommer med tätare mellanrum leder till allt fler översvämningar.

Annons

Även i Hudiksvall inträffar översvämningar då och då, bekräftar Lars-Anders Wiberg, va-ingenjör vid Hudiksvalls kommun. En del svagheter i systemet försöker man sanera bort, vissa andra faktorer står utanför kommunens inflytande.

– Vi har kontoret på Reffelmansverket, och om det kommer ett skyfall ser vi inom 20 minuter att flödesmätaren rusar upp i taket. Det tyder på att många tak är kopplade på spillvattennätet. Om alla fastighetsägare såg över sina tak, skulle mycket bli bättre, säger Lars-Anders Wiberg.

Det är vid sådana tillfällen som vatten kan flöda upp i hyreshus och villor. Ledningsnäten är inte heller av nyaste datum, medger Lars-Anders Wiberg. På de platser där man hittills har kunnat se att ledningskonstruktionen har vållat problem har man byggt om. Man filmar och spolar, och tätar regelbundet där svagheter avslöjas.

– Visst blir det översvämningar ibland, men vi försöker täta näten så mycket som möjligt, och sanera bort det som går. Och vi försöker jobba bort allt ovidkommande vatten från spillvattensystemet, säger Lars-Anders Wiberg.

Mer läsning

Annons