Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kassalagen slår mot knallarna

/

Om torg- och marknadshandelns undantag från kassaregisterlagen försvinner, drabbas många som driver rörliga affärer.

Annons

Inte minst på det tekniska planet kan man vänta sig stora kostnader och mycket besvär, befarar Hans Bäckström, marknadsgeneral i Hudiksvall.

– För det första finns det ingen leverantör av kassaregister som kan garantera att de fungerar när det är mer än fem minusgrader. För det andra är det många arrangörer som inte har de elektriska förutsättningar som behövs för att det ska fungera, säger Hans Bäckström.

På fredagen lämnade Skatteverket ett förslag till Finansdepartementet, om att även torg- och marknadshandeln ska använda kassaregister. Dels handlar det om pengar, dels om rättvisa i förhållande till andra näringsidkare.

Förslaget innebär att undantaget för torg- och marknadshandel tas bort. Det innebär att all försäljning som sker från torg, gator, marknader, mässor och tillfälligt utnyttjade lokaler ska omfattas av kravet på kassaregister.

Idag måste man ha kassaregister om företaget har en omsättning på minst fyra basbelopp, för närvarande 176 000 kronor. I Skatteverkets nya förslag flyttas gränsen till 88 000 kronor. Om förslaget går igenom skyddas seriösa företag mot osund konkurrens, och rättvisa regler inom detaljhandeln främjas, förklarar Skatteverket.

– Det förenklar ju inte på något sätt för den ambulerande verksamheten, och det här handlar om avundsjuka från den allmänna handeln. För att det här ska fungera krävs väl utbyggda nät, och det är långt ifrån alla arrangörer som kan erbjuda det. Här i Hudiksvall är vi exemplariska när det gäller elen, men så ser det inte ut överallt, säger Hans Bäckström.

Förslaget om förändring har alltså just landat hos Finansdepartementet, som får utreda förutsättningarna till en justering av lagen. När den rundan är klar blir det riksdagen som beslutar. Skatteverkets förhoppning är att förändringen ska kunna träda i kraft 1 juli 2013.

Mer läsning

Annons