Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kantarellsommar och svampår även i år

/

Mycket regn gör att årets kantarellsäsong ser lovande ut. Även annan svamp förväntas komma i större mängder lite senare på säsongen.

Annons

– Kantareller finns att hitta nästan varsomhelst. Det är lika bra som förra årets säsong, säger svampkonsulenten Owe Nygren.

Säsongen är redan igång och Owe Nygren tror att det kommer att det kommer att märkas extra mycket i slutet av juli. Det är tack vare allt regn som svampen trivs så bra i år. Särskilt kantarellen som annars trivs i fuktiga miljöer, kan ses lite här och var i sommar. Carl-johansvampen som till skillnad från andra svampar kommer i omgångar, kommer snart att ha sin första omgång enligt honom. Han delar gärna med sig av sina tips.

– Carl-johan kan infekteras av en parasit som deformerar svampen. Bryter man isär den så ser man om den är gul inuti, ta den inte då, säger han.

Han tycker därför att det är viktigt att man är försiktig och inte plockar någon svamp som man är osäker på. Att gå en kurs eller ta med någon som kan svamp, minimerar riskerna. Är man osäker så ska man undvika alla vita svampar och alla bruna svampar.

Mer läsning

Annons