Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känd fotograf ledde besökarna in i bildens värld

/
  • Efter föreläsningen fick fotografieleverna visa bilder och diskutera med Jens Olof Lasthein.
  • Therese Jundén från Iggesund läser fotografi på Forsa Folkhögskola.    – Föreläsningen och bildbedömningen har varit väldigt givande för mig, säger Therese Jundén.
  • Jens Olof Lasthein delade med sig av sina tankar om fotografielevernas bilder.

Med inlevelse ger Jens Olof Lasthein en inblick i vardagslivet i ett krigsområde och hur det är att vara fotograf där. Genom fotografierna får betraktaren möta många olika människor. Det gemensamma för bilderna är att man inte ska veta vilken sida i kriget människorna tillhör.

Annons

Det har blivit något av en tradition att Jens Olof Lasthein kommer till Forsa Folkhögskola. Föreläsningen som Jens Olof Lasthein höll, var främst riktad till eleverna på fotografiutbildningen, men var även öppen för allmänheten. Under flera års tid har han gästat skolan och hållit föreläsningar. Jens Olof Lasthein har ett stort arbetsfält. Han har arbetat och haft utställningar i många olika länder, till exempel Belgien, Ukraina, Frankrike och Irland för att bara nämna några. Dagen började i aulan där även allmänheten var välkommen. Med några av sina fotoböcker som utgångspunkt, berättade han om sina resor och möten med olika människor och kulturer.

Läs mer: Fågelfotografen besöker Forsa folkhögskola

Jens Olof Lasthein är född i Sverige, men växte upp i Danmark. Hans intresse för att fotografera kom ganska sent i livet.

– Jag började i 25-års ålder och sökte in på Nordens fotoskola.

I början av sitt fotograferande jobbade han mest med enskilda bilder för att sedan övergå till att jobba med serier av bilder. Han var redan tidigt intresserad av dokumentärt fotografi och i arbetet med boken Moments in Between, fotograferade han livet före, under och efter kriget i forna Jugoslavien.

– Det jag ville med boken var att visa en annan sida av kriget. Vardagslivet som pågår parallellt. Det som händer i skuggan av ett krig.

Under arbetet med boken har han fotograferat många olika människor. Det gemensamma för bilderna är att man inte ska veta vilken sida i kriget människorna tillhör.

– Jag vill att det ska spegla människorna, inte någon speciell tillhörighet, säger han.

Kännetecknet för Lastheins fotograferande är panoramaformatet. Mötet med människor har också kommit att betyda mycket och han lyckas komma nära de han fotograferar.

Under projektet White Sea Black Sea reste han i gränslandet mellan öst- och väst Europa.

– Jag var nyfiken på andra sidan järnridån, säger han.

Läs mer: Fotoutställning fångar berättelser

Det är svårt att plocka ut ett specifikt möte eller ögonblick genom åren som betytt extra mycket, men han berättar om ett möte med en ung man vid namn Alexander. De befinner sig någonstans i östra Europa och kan inte kommunicera verbalt. Men Jens Olof Lasthein förstår så mycket som att han bjuds in till ett hus. Väl inne ser han ett biljardbord mitt i rummet. Något som närmast kan liknas vid en tyst dans uppstår. De rör sig i olika riktningar runt biljardbordet, stannar ibland upp och tar en bild i tyst samförstånd.

Efter föreläsningen på förmiddagen fick eleverna på fotografiutbildningarna visa upp sina bilder för Jens Olof Lasthein. Han delade med sig av tankar och idéer om bilderna och diskuterade fotografi med respektive elev utifrån detta.

Läs mer: Öppet hus på folkhögskolan

En av de elever som visade upp sina bilder var eleven Therese Jundén från Iggesund. Hon tycker att dagen har varit väldigt givande för henne.

– Det är jättekul att de som kommer hit och föreläser också har bildbedömningar. Jag är lite chockad av att se och höra hur mycket av min personlighet han kunde utläsa av bilderna, säger Therese Jundén.

Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons