Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kabel flygertill Syd-Korea

/

I början av januari landar världens största flygplan på Arlanda, för att lasta två jättetrummor med sjökabel som just nu produceras på Ericsson Cables i Hudiksvall.

Annons

Det är första gången någonsin, som företaget fraktar kabel med flyg.

– Vår kund i Syd-Korea ska leverera och installera kraftkabel till ett nätbolag. Samtidigt ska de installera sjökabel från vår fabrik i Hudiksvall, berättar Leif Karlsson, som tillsammans med Erik de Pablos ansvarar för leveransen.

Kunden ville ha snabb leverans, med flyg.

– Vi sade att det var omöjligt, att det inte fanns något plan som kunde ta den lasten. Och om det fanns ett plan skulle det bli alldeles för dyrt, säger Leif Karlsson.

Men det fanns ett plan – ett enda – och kunden var beredd att ta kostnaden. När det är dags för leverans kommer en kran från Sundsvall, och trummorna lastas på trailers som går mot Arlanda med följebilar. Där väntar Antonov 225, världens största flygplan, som existerar i ett enda exemplar.

– Planet är egentligen konstruerat för att frakta ryska långdistansrobotar och ryska rymdfärjor. Det är ägaren som har dikterat villkoren, till exempel att allt ska vara betalat i förskott, säger Leif Karlsson.

Planet ska ha landat i Sverige en gång tidigare, och flygentusiaster världen runt har redan planerat in besök i Sverige, sedan nyheten om flygningen har kommit ut på olika communities på nätet.

För Ericsson Cables finns ett skapligt pr-värde i att visa smidighet och punktlighet: man har klarat leveransen snabbt, och man har skräddarsytt detaljerna efter kundens behov.

– Vi har visat att vi kunde ta ordern och producera på rekordtid, konstaterar Leif Karlsson.

Annons