Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobb och studier vanligaste orsaken till avhopp

Jobb eller studier på annan ort. Det är den vanligaste anledningen till att kommunfullmäktigeledamöter i Hudiksvall har hoppat av sina uppdrag.

Annons

Fem ordinarie ledamöter i Hudiksvalls kommunfullmäktige har avsagt sig sina uppdrag sedan valet förra året. Tre av dem satt för Socialdemokraterna, en för Kristdemokraterna och en för Moderaterna. För Gunnar Canslätt (KD), som avgick i april, spelade majoritetsskiftet en avgörande roll.

– När det blev ett politiskt skifte var det ett enkelt beslut att lägga mer tid på mitt företag i stället. Jag jobbar på annan ort, i Örebro. Det blir svårt att sitta i fullmäktige när jag inte kan närvara, säger han.

För Lena Frankenberg Glantz (M) och Susanne Östh (S) var det nya jobb som fick dem att avgå. Susanne Östh lämnade fullmäktige i samband med sammanträdet i december.

– Jag fick nytt jobb i Stockholm och veckopendlar nu. Det är svårt att jobba borta och ha en lokalförankring, säger hon.

Lena Frankenberg Glantz (M) är den senaste att lämna fullmäktige. Hon hoppade av i slutet av maj eftersom hon hade fått jobb som nationell expert på EU:s myndighet för varumärken och designskydd i Alicante, Spanien.

Erika Persson (S), avgick i samband med fullmäktiges sammanträde i februari men ansökte om att avgå redan i december.

– Jag pluggar till statsvetare i Falun och flyttade ner till min kille i Gävle. Jag kände att jag måste prioritera mina studier nu.

Kan du tänka dig att sitta i fullmäktige när du har avslutat studierna?

– Om jag får jobb i Hudiksvall tror jag att jag skulle vilja sitta i fullmäktige igen.

Henrik Persson (S) avgick strax efter valet, då han redan hade för många åtaganden.

Läs också:

"Kan förstå om det finns väljare som känner sig svikna"

Malin Ängerå (S) hoppade av kommunpolitiken

Han har hoppat av politiken – två gånger

Fler politiker har hoppat av

Mer läsning

Annons