Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JK avvisade skadeståndskrav

/

Justitiekanslern sa nej till Sofia Rapp Johanssons krav på ersättning för de övergrepp hon utsattes för i ett fosterhem. Men pengarna är inte alls viktiga för henne, utan det handlar om att väcka debatt och förhindra framtida övergrepp.

Annons

På måndagen hade hon och hennes advokat en presskonferens i Stockholm.

Justitiekanslern, JK, tänker inte bevilja skadestånd till Sofia Rapp Johansson för de övergrepp och missförhållanden han utsattes för när hon var placerad i familjehem.

Regeringen gav för ett år sedan, efter förhandlingar med oppositionen, besked om att barn som vanvårdats i svenska fosterhem skulle få en ersättning på 250 000 kronor. Men det gällde bara de barn som varit placerade mellan 1920 och 1980.

Sofia Rapp Johansson, som var placerad efter 1980, ingår inte i kretsen som är berättigade till skadestånd om de kan visa att de utsatts för vanvård i fosterhem. För tre veckor sedan sade JK nej till ersättning.

Nästa steg är nu att rikta ersättningskravet direkt mot regeringen och den kommun där Sofia Rapp Johansson var placerad i fosterhem.

Men att regeringen eller den aktuella kommunen skulle säga något annat än nej till att ge skadestånd, finns det inga större förhoppningar om.

- Då blir nästa steg att gå till domstol, säger Jens-Victor Palm, och spår att en stämningsansökan kan lämnas in till tingsrätten om sex till åtta månader. Men det återstår att se om vem de då kommer att stämma, staten och/eller den aktuella kommunen,

För Sofia Rapp Johansson handlar processen om att få igång en samhällsdebatt och att göra allt hon kan för att förhindra att barn fortsätter att vanvårdas i familjehem.

- Det finns fortfarande barn som vanvårdas. Jag vill få till en förändring och diskussion, så att de i framtiden slipper få det som jag, säger hon.

Mer läsning

Annons