Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnblästen borta ur förslaget

I Energimyndighetens förslag till områden av riksintresse för vindbruk finns Järnblästen inte längre med. Även andra områden i Hudiksvalls kommun har tagits bort.

Annons

– Det kom som en blixt från klar himmel, säger Hudiksvalls kommuns stadsarkitekt Mats Gradh.

När byggnadsnämnden sammanträdde i tisdags informerade han ledamöterna om Energimyndighetens förslag. För kommunens del blir det stora skillnader jämfört med nuvarande områden: Frisbo är kvar, men har flyttats lite längre norrut, vilket gör att det plötsligt ligger i ett område som är av riksintresse för naturvård. Hela området i Steg har tagits bort, precis som området Storsand/Lakbäck samt hela Järnblästen, ett stort område vid Norrdellen där det fanns planer på en stor vindkraftpark i både Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner. Gretas klackar däremot blir ett mycket större område i det nya förslaget.

Mats Gradh påpekar att det handlar om ett förslag som just nu är ute på remiss, vilket innebär att kommunen får lämna synpunkter.

I tisdags beslöt nämnden att börja arbetet med kommunens vindkraftplan, men den stora frågan är hur man ska hantera de nya förutsättningarna. Det är något som politikerna måste ta ställning till. Ann Berg (FP), som är ordförande för byggnadsnämnden, säger att det är en sak som kommunstyrelsen får avgöra.

Kommunalråd Jonas Holm (M) hade på onsdagen inte hunnit sätta sig in i Energimyndighetens förslag, men påpekade att det skulle ske så fort som möjligt.

– Sedan kan vi ta ställning till vad det kan innebära för vår del.

Mer läsning

Annons