Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget lokalt för Afrikas Horn

Svältkatastrofen på Afrikas horn är akut. Men på hjälporganisationerna Röda Korset och Lions Club International görs inget på lokal nivå för att hjälpa svältens offer.

Annons

– För närvarande görs ingenting på lokal nivå. Det är för små summor det handlar om, säger Björn Johansson, kassör på Hudiksvallskretsen, Röda Korset.

Istället läggs krutet på nationella och internationella satsningar på central nivå. På Röda Korsets centralorganisation pågår bland annat en sms-insamling.

– Det pågår en central insamling för detta. Man kan skicka ett sms med antingen 50, 100 eller 200 kronor till olika ändamål, säger Björn Johansson.

Att samla pengar i bössor är något som hör det förgångna till, menar Björn Andersson.

– Det är lite omodernt att stå ute med bössor. Folk har inga kontanter på sig, bara betalkort. Man kan stå ute i flera timmar utan att folk har en krona, säger Björn Andersson.

Inte heller på Lions Club International görs det någon lokal satsning.

– Sådan här internationella katastrofer sköts centralt, säger Lars-Göran Andersson, president för Lions Klubb Hudiksvall.

– Men varje klubb avsätter en summa pengar per medlem varje år. Dessa läggs undan som en katastrofberedskapsfond för sådana här händelser. Så på sätt och vis har varje lokal klubb redan engagerat sig i detta.

Mer läsning

Annons