Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ingen vill se stadskärnan dö"

/

Bromangymnasiets elever fick vara med och diskutera utvecklingen i Medskog. Deras största farhågor är att butikerna skulle försvinna från centrum och att stadskärnan ska dö. De tycker att det är viktigare att satsa på staden än ett handelsområde.

Annons

- Jag tror det kommer bli svårt för oss blivande studenter att köra mycket bil i framtiden, säger Ebba Kuylenstierna, en av eleverna på Bromangymnasiets Teknik och Samhällsbyggarprogram.

Det var en av alla kommentarer som Jonas Holm, Caroline Schmidt, Mats Gradh, Ann Berg och Lennart Westberg fick under mötet de hade med några av Bromangymnasiets elever under måndagen. Planerna för Medskogs handelsområde är inte spikade ännu och kommunen fortsätter att samla in medborgarnas åsikter.

Under genomgången av planerna fick eleverna höra om de risker och fördelar som ett handelsområde skulle innebära. Ett exempel som togs upp var utvecklingen i Söderhamn då E-Center byggdes och hur matvarubutikerna i centrum lades ner. Den typen av utveckling ville de flesta av ungdomarna undvika.

- Bor man i centrum ska man ha gångavstånd till det man behöver. Ingen vill ju se stadskärnan dö. Hamnen vore mycket bättre än Medskog, det är gångavstånd och nära till både busstation och tågstation, säger Lukas Hammarström, klasskamrat till Ebba Kuylenstierna.

Den största skillnaden med tidigare medborgarmöten var att eleverna fick uttala sig om ett alternativ till Medskog. Det finns en möjlighet att bygga både affärer, kontor och bostäder nere på Håstaholmen, något som eleverna tyckte var ett bättre alternativ.

- Vi vill ge er ungdomar en möjlighet att vara med och designa staden, eftersom det är ni som kommer leva och handla här under många år, säger Lennart Westberg, chef för planering och byggnadskontoret.

Eleverna uttryckte även oro över att kommunaltrafiken inte går förbi Medskog särskilt ofta. De påpekade också att det inte är cykelavstånd dit. För att området ska bli attraktivt för eleverna krävs goda kommunikationer och det är något som kommunen inte bestämmer över, det beslutet ligger på landstinget.

Eleverna uttryckte även en önskan om att enbart butiker som har med bilar och trafikanter skulle få bygga ute i Medskog, just för att stadskärnan inte skulle riskera att minska. De affärer de tycker passar ute vid E4:an är restauranger, bensinmackar, Biltema, Rusta och andra liknande företag.

- Det vore bra om butiker som Maxi, Lidl och Dollarstore kunde flytta ut dit, då blir det inte större konkurrens mot stadskärnan, säger Lukas Hammarström.

I slutet av mötet så genomfördes några enklare omröstningar och ingen av eleverna räckte upp handen då Jonas Holm frågade vilka som stödde förslaget att bygga handelsområdet ute i Medskog. Nästan sextio procent tyckte att det var viktigt att fokusera på att bygga ut stadskärnan istället och övriga fyrtio procent var antingen osäkra eller valde att inte svara.

- I morgon kommer vi starta en chatt på Hudiksvall.se där alla kan ställa frågor om Medskog, det kommer vara politiker och tjänstemän som svarar, säger Jonas Holm efter mötet.

Mer läsning

Annons