Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skymning för kulturen

/

Soundcheck, konserter, skratt, dans och munkdoft. Hudiksvall levde upp under kulturskymningen.

Annons

För en gångs skull är gågatan mellan stadens köpcentrum helt tom och det är i stället i parkerna, på Möljen, i biblioteket eller i museet som människorna finns. Helt enkelt där kulturen finns.

Kulturchef Sten Bunne börjar kvällen med att poängtera att trots evenemangets namn, är det ingen skymning för kulturen.

– Tvärtom, det är en gryning. Det händer en massa saker här i vår vackra stad. Och vi uppmärksammar allt mer hur viktig kulturen är, rentav livsnödvändig, säger Sten Bunne.

Nog har också kvällens kulturevenemang lockat till sig en hel del människor, om än med god hjälp av solen.

Trots att skuggorna blir längre och längre är det fortfarande varmt, och glasskön verkar aldrig ta slut.

– Vi är lite trötta nu, så vi har tagit en glasspaus, säger Bernd Zieger.

Han, Jonathan och Ella Zieger och Sabine Korsmeier har varit runt i staden hela dagen.

– Squaredansen har varit bäst, de var helt underbara. Det märktes verkligen att de tyckte om sin sak, säger Bernd Zieger.

Uppe i Kanalparken ringlar en annan kö, den till munkarna. Munkdoften dominerar luften och blandar sig med de kraftfulla tonerna från Ströms bruksorkester.

Lugnare är det inne på biblioteket där det är öppen scen med poesi och lyrik. Det är främst medlemmar från föreningen Skrivare i Hälsingland, men även andra tittar in en stund för att lyssna, eller själv läsa upp något. Människor sitter uppmärksamt vänt mot platsen med mikrofonen, många med lite papper eller en bok i knäet.

Kvällen skymmer. Nere på Möljen är årets sista Öppen scen till ända. Fast riktigt så är det inte. Projektet ska fortsätta, fast varannan vecka och inne i Kulturhuset. Och kulturchef Sten Bunne har fler idéer än så.

– Man kan ha fler evenemang inspirerade av kultskymningen. Man kan ha dagar där varje hörn av staden är fyllt med konstverk. Eller då man sjunger visor på vartenda fik. Så njut nu av kvällen och tänk lite kreativa tankar, säger Sten Bunne.

Mer läsning

Annons