Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer undersökning av machetemannen

Både åklagaren och försvaret vill utreda mannens psykiska hälsa mer, men tingsrätten säger nej. Mannen kan få 10 års fängelse.

Annons

Idag hölls slutanföranden i Hudiksvalls tingsrätt om den man som står åtalad för att ha skurit en kvinna svårt med machete och kapat en minibuss i Nordanstig.

En rättspsykiatrisk undersökning har tidigare visat att mannen inte led eller lider av någon psykisk störning som skulle hindra fängelsestraff, men undersökningen ifrågasattes under onsdagen av både åklagaren, försvaret och målsägandebiträdet.

- Som jag har förstått det har man inte kunnat göra någon komplett undersökning eftersom den misstänkte inte har samarbetat, säger åklagare Chrsister Sammens till HT:s Lisa Hall.

Åklagaren och försvaret ville därför att rätten skulle inhämta ett yttrande i frågan av Socialstyrelsens rättsliga råd, men Hudiksvalls tingsrätt sa på onsdagseftermiddagen nej till detta.

- Jag blev förvånad över rättens beslut eftersom samtliga parter är eniga om att frågan om den misstänkte är allvarligt psykiskt sjuk behöver utredas mer, säger målsägandebiträde Aline Backlund.

I och med rättens avslag står det nu fast att mannen kan dömas till fängelse. Åklagaren yrkar på 8-10 år och försvaret på sex års fängelse.

Dom i målet meddelas 6 juli.

Mer läsning

Annons