Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kompostering i Hudik

De större matbutikerna i Hudiksvall komposterar inte det matavfall som kastas. Alla säger att de följer kommunens sopsorteringsrekommendationer.

Annons

- Det är faktiskt skönt att vi inte komposterar. Det kan bli problem med råttor och det tar dessutom tid, säger Stefan Berg, kolonialchef på Hemköp i Hudiksvall.

Han tror att de kommer att kompostera i framtiden.

- Skulle kommunen ändra rekommendationerna så skulle vi självklart följa dem och det tror jag att de gör förr eller senare, säger han.

Coop i Hudiksvall och Ica Träffpunkten säger att de har samarbeten med olika bönder som hämtar frukt, grönt och bröd till sina djur. Resterande butiker säger att de sorterar dessa produkter som brännbart.

Hos Ica träffpunkten är det Stena som hämtar de sorterade avfallet. Ica Maxi säger att de använder sig av Sita. Coop säger att de har ett avtal från Konsum Gävleborg som gör att den bonde som hämtar visst organiskt avfall också tar hand om andra sopor, till exempel glas och metall. Hemköps hushållssopor hämtas av Sita och resterande, sorterade sopor, av Stena och IL recycling. På Ica Håsta hämtas de sorterade soporna av Sita och av Ica nationellt som i sin tur återvinner avfallet. Lidls sopor hämtas av Sita, genom Hudiksvalls kommun.

Mer läsning

Annons