Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen Fas 3-ökning i Norrhälsingland

Allt fler arbetssökande hamnar i den omstridda åtgärden Fas 3. Hudiksvall och Nordanstig avviker däremot från mönstret. Där har utvecklingen bromsats och ökningen stannat upp.

Annons

Bakom resultaten ligger en medveten satsning på uppföljning, säger arbetsförmedlingschefen Charlotte Palmborg.

- Det är en framgångsfaktor, säger hon.

Fas 3 är sista steget i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, som infördes av alliansregeringen 2007.

Kritiken gäller både ersättningsnivån och den sysselsättning som erbjuds. De som ingår i fas 3 får inte utföra ordinarie arbetsuppgifter - detta för att inte tränga ut ordinarie arbetskraft - och sysselsättningen uppfattas därför ibland som meningslös terapi.

En enig opposition krävde i maj i fjol att anvisningarna till Fas 3 upphör, men så har det inte blivit. I hela landet har antalet Fas 3-placerade ökat varje månad sedan dess. Totalt är ökningen 17 procent på ett år.

I Hudiksvall ökade placeringarna t.o.m september, men har sedan dess legat stilla på 110-115 personer. I Nordanstig är antalet tillbaka på samma nivå som i juni i fjol, 22. Ökningen på ett år är 6 procent i de båda kommunerna tillsammans.

Inbromsningen i Hudiksvall och Nordanstig kan hänga samman med att organisationen förändrades på Arbetsförmedlingen i Hudiksvall för ungefär ett år sedan. Då fick två handläggare i uppgift att enbart arbeta med Fas 3.

- Det ger arbetsgivarna en lättare ingång för att de vet vem de ska vända sig till. De som jobbar med Fas 3 har också bättre koll på de arbetssökandes behov och har lättare att hänga med i regeländringar och liknande, säger Lotta Englundh Nilsson som arbetar med de första två faserna i garantin.

Mer läsning

Annons