Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen enighet om praktikpeng

/
  • Rektor Bitte Åström hade kallat till mötet med byggföretagarna, och skolans lärare.

Det blev inget nytt beslut om ersättning, när de lokala byggföretagen träffade Bromangymnasiets företrädare på måndag kväll. Rektor Bitte Åström tycker dock att parterna har närmat sig varandra, och diskussionen fortsätter när höstterminen har startat.

Annons

Frågan gäller den timesättning på 15 kronor, som företagen betalar när byggprogrammets elever är ute på praktik. Avtalet har många år på nacken, och under måndagens möte hänvisades till tidigare möten och protokoll, där byggföretagen framhållit att ersättningen är skälig.

På sina håll har inställningen svängt. Flera företag hävdar nu att eleverna snarare är en belastning än en tillgång: handledningen stjäl produktiv tid, och dessutom tvingas man betala timersättning medan man lär upp eleverna.

Praktikpengen ger Bromangymnasiet ungefär 200 000 kronor per år, pengar som används till elevernas kläder, verktyg och mat, och som är en förutsättning för att eleverna ska få den praktik som utbildningen kräver. Och när den nya gymnasiereformen, Gy 11, får fullt genomslag kommer behovet av ett väloljat praktikmaskineri att vara ännu större.

– Då är det ju tänkt att företagen ska ta ännu större ansvar för utbildningen. Nu går vi från yrkesförberedande utbildning till yrkesutbildning, och det blir ännu skarpare läge, sade Bitte Åström.

Lärare som mött upp för överläggningar erinrade några av de protesterande företagarna om att de själva faktiskt har varit elever, som på sin tid fick praktik under jämförbara villkor. Jonas Holm (M), kommunalråd och egen företagare, kom också till mötet för att orientera sig om läget.

– Som företagare kan man ju alltid säga nej till att ta emot elever, men om man vill utveckla sin bransch är det viktigt att man hjälper till. För kommunen är det också viktigt att få de här platserna, så det gäller för oss att kunna mötas, och undvika att skapa konflikter, sade Jonas Holm.

Mer läsning

Annons